Ko te hokohoko o te ao ka heke 9.2% i te 2020: WTO

I kii a WTO "ko te tauhokohoko o te ao e whakaatu ana i nga tohu o te hokinga mai i te hohonutanga o te COVID-19," engari i whakatupato "ka taea e tetahi whakaoranga te raru i nga paanga o te mate urutaru."

 

GENEVA - Ko te hokohoko hokohoko o te ao ka heke iho i te 9.2 ōrau i te 2020, ka whai ake i te 7.2-ōrau te pikinga i te 2021, i kii te World Trade Organization (WTO) i te Rātū i roto i tana matapae hokohoko hou.

 

I te Paenga-whāwhā, i matapaehia e te WTO te hekenga o te nui o te hokohoko hokohoko o te ao mo te tau 2020 i waenga i te 13 paiheneti me te 32 paiheneti na te mate urutomo COVID-19 i whakararu i nga mahi ohanga me te oranga o te ao.

 

"Ko te tauhokohoko o te ao e whakaatu ana i nga tohu o te hokinga mai i te heke hohonu o te COVID-19," i whakamaramahia e nga ohanga o WTO i roto i te panui panui, me te kii "he kaha te mahi hokohoko i Hune me Hurae kua puta etahi tohu o te tumanako mo te tipu o te tauhokohoko i te tau 2020. ”

 

Heoi ano, ko te matapae whakahou a te WTO mo te tau e whai ake nei he nui ake te pehipehi atu i te whakatau tata o mua mo te 21.3-ōrau te tipu, ka waiho te tauhokohoko hokohoko i raro ake i tana ahuatanga o mua i te mate urutaru i te tau 2021.

 

I whakatupato a WTO "ka taea e tetahi whakaoranga te raru i nga paanga o te mate urutaru."

 

Ko te Kaiwhakahaere Tuarua o te WTO a Yi Xiaozhun i kii i roto i te huihuinga huihuinga kua tino rerekee te paanga o te tauhokohoko o te raru puta noa i nga rohe, me te "paheketanga iti" i roto i nga pukapuka hokohoko i Ahia me nga "whakawhitinga kaha" i Uropi me Amerika Te Tai Tokerau.

 

Ko te tohunga ohaoha WTO matua a Coleman Nee i whakamarama "Kei te tautoko a Haina i te hokohoko i roto i te rohe (Ahia)" me "Ko te tono kawemai a Haina kei te whakatairanga i te hokohoko-a-rohe" me te "awhina ki te whai waahi ki te hiahia o te ao".

 

Ahakoa te hekenga o te hokohoko i te wa o te mate urutaru COVID-19 he rite te nui ki te raru putea o te ao o 2008-09, he rereke te ahuatanga ohaoha, i kii nga tohunga ohaoha o WTO.

 

"Ko te whakahekenga o te GDP kua tino kaha ake i roto i te paheketanga o naianei i te mea kua kaha te heke o te tauhokohoko," ka kii ratou, me te kii ko te nui o nga hokohoko hokohoko o te ao e tika ana kia heke iho i te rua o te nui o te GDP o te ao. e ono nga wa te nui ake i te wa o te hinganga o te tau 2009.

 


Wā tuku: Oketopa-12-2020